2012. június 19.

Cukorbetegség nélküli világ


A cukorbetegség járványos méreteket ölt a nyugati társadalmakban, pedig van rá egy egészen egyszerű, garantáltan működő, olcsó, természetes és teljesen biztonságos gyógymód: a vegán étrend. Orvosok és táplálkozási szakértők nyilatkoznak a Supreme Master TV riportereinek az amerikai "Diabétesz Hónap" alkalmából. Lapozás után elolvashatod a videó teljes szövegét.
Bemondó: Köszöntjük kiváló nézőinket az Egészséges életmódban a Supreme Master Television-on. A WHO jelentése szerint több mint 220 millió cukorbeteg van a világon, és évente több mint egymillióan halnak meg ebben a betegségben. Vagyis a cukorbetegség világjárvány.

Hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegség megelőzésére és arra, hogy a betegségben szenvedők hogyan tudnak teljes életet élni, egy amerikai nonprofit szervezet, az Amerikai Diabetes Egyesület (ADA) elindította az Amerikai Diabetes Hónapot, amit mindig novemberben tartanak az USA-ban. A hónap tiszteletére kétrészes műsort mutatunk be, melyben köztiszteletben álló orvosok és táplálkozás szakértők beszélnek ennek a krónikus állapotnak az okáról és gyógyításáról.

Kezdjük azzal, hogy mi a cukorbetegség? A betegség megértésének kulcsa az inzulin, egy létfontosságú hormon, amit a hasnyálmirigy termel. Az inzulin segít a testünknek hasznosítani a glükózt a táplálékból, amit megeszünk, hogy energiát termeljen. A cukorbetegség akkor jön létre, ha a szervezetben az inzulin nem hasznosul megfelelően, nem elegendő, vagy egyáltalán nem termelődik.

Brian Clement, PhD, vegán: Ha a vörösvértestek nem tudnak tápanyagot és oxigént felvenni, a hasnyálmirigy működése gyengül és a vércukorszint emelkedik. A vércukor pontosan azt jelenti, amit mond, vagyis a vérben van cukor ahelyett, hogy a sejtekben lenne, ahol üzemanyagként szolgál.

Dr. Neal Barnard, MD, vegán: A cukorbetegség olyan állapot, amikor túl sok cukor van a vérben. A cukor a glükóz, és általában azért van ott, hogy bejusson a sejtbe és energiát adjon, hogy ha maratont futok, az összes izomsejtem ebből a glükózból nyer energiát. A cukorbetegségnél az a gond, hogy a cukor nem tud bejutni a sejtbe. A vérben marad, és a vérben toxikus lehet. Tönkreteheti a szemet, a szem, a vese vagy a szervezet egyéb részeinek apró ereit. Az 1-es típusú cukorbetegséget hívják gyerekkorinak. Ennél a betegségnél a hasnyálmirigy, amely különben az inzulint termeli, ami beviszi a cukrot a sejtekbe, már nem termel inzulint, így a cukor nem tud bejutni a sejtekbe.

A 2-es típusú cukorbetegséget időskorinak hívják. Ekkor van inzulin, de a sejtek nem reagálnak rá. Ha lenne egy cukorbeteg páciensem, és kivennék egy izomsejtet a lábából vagy karjából és megvizsgálnám, felnagyítanám egy mikroszkóppal, látnánk, hogy mi okozza a cukorbetegséget. Ne felejtsük el, hogy mire való a vérben lévő cukor. A sejtjeinket kellene üzemeltetnie, mozgásban tartania az izomsejtjeinket. Nos, ha az inzulin kulcs megérkezik a sejt felszínére és nem tudja kinyitni a csatornát, hogy beengedje a cukrot, miért nem?

Ha megnézem ezt a nagy izomsejtet, azt látom, hogy nem olyan, mint azé, aki nem cukorbeteg. Nem olyan, mert tele van apró zsírcseppekkel. Képzeljék el, hogy van egy teljesen jó kulcsom a bejárati ajtóhoz, elmegyek hazulról, és amikor visszajövök, a kulcs nem nyitja az ajtót.

Bemondó: Akinek 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegsége van, az tapasztalhat homályos látást, kimerültséget, lassan gyógyuló fertőzéseket, megnövekedett étvágyat, túlzott szomjúságot vagy gyakori vizeletürítést. A cukorbetegség nagyon veszélyes, mivel komoly komplikációkhoz vezethet. Az NIH, az USA egészségügyi kutatásért felelős állami hivatala szerint akinél cukorbetegséget állapítanak meg, annak ugyanolyan esélye van, hogy szívrohama lesz, mint akinek már volt szívrohama.

Fennáll vesebetegség vagy veseelégtelenség veszélye a cukorbetegeknél, mivel a veséjüket túlterheli a vérben lévő nagy mennyiségű cukor kiszűrése. Vesedialízisre lehet szükségük, vagy géppel kell a vérükből a szennyezéseket kiszűrni egész életükben. Különböző szemproblémák alakulhatnak ki, köztük zöldhályog, szürkehályog, vagy akár vakság. Idegi károsodás léphet fel, zsibbadás, az érzékelés elvesztése a végtagokban, főleg a lábfejen és kézfejen. Emiatt a cukorbeteg lehet, hogy nem veszi észre, ha ez a testrésze megsérül. Egy vágás a lábfejen nagy fertőzéssé alakulhat, mert a szervezet nem tudja meggyógyítani magát a cukorbetegeknél általános rossz vérkeringés miatt. Ha a fertőzés elhatalmasodik, szükségessé válhat a láb vagy kéz amputálása.

Dr. Clifford Roberts, MD: A cukorbetegség drága betegség. A cukorbetegek száma, akik megvakulnak, dialízisre van szükségük, mert nem működik a veséjük, elvesztik egy lábujjukat, aztán még egyet, aztán a lábszárukat, a combjukat, amputálások.

Bemondó: A cukorbetegek rövidebb élettartamra számíthatnak. Egy tanulmányban, melyet a Journal of the American Medical Association közölt, azt találták, hogy az 50 év feletti cukorbetegek várható élettartama 7,5 évvel rövidebb férfiaknál és 8,2 évvel nőknél a nem cukorbetegekhez képest. Mi az elsődleges oka ennek az állapotnak, ami egyre gyakoribb világszerte?

Dr. Michael Klaper, MD, vegán: Majdnem 40 éve vagyok orvos, és a hozzáállásom a betegség egész folyamatához meglehetős evolúción ment át. És úgy látom, hogy számos betegség attól van, hogy rossz üzemanyagot rakunk a szervezetünkbe. Hasonlatként, ha autót vezet, és az üzemanyagkijelző üreset jelez, beáll a benzinkúthoz, de a benzin helyett a dízeltöltőhöz megy, és dízel üzemanyaggal tölti meg az autót, az gázolaj, és túl olajos, és kihajt a benzinkútról. Fekete füst jön a kipufogóból és rázkódva leáll. Mi volt itt az elsődleges gond? Beteg volt az autó, vagy rossz volt az üzemanyag?

Minket növény-égető, szénhidrát hasznosító emlősöknek szántak, nem arra szántak minket, hogy nagy adag zsírt és fehérjét tuszkoljunk a vérünkbe. És amikor ezt tesszük, az végül eltömíti a rendszert, ahogy a gázolaj az autót. Tehát mi a cukorbetegség? Amint már tudjuk, az emberek magas zsírtartalmú étrenden élnek, és ez a zsír utat talál a sejtbe és eltömíti a mitokondriumot.

Dr. Adiel Tel-Oren, MD, vegán: És ahogy a társadalmak egyre módosabbá válnak, igyekeznek követni a többi módos társadalmat és eszerint növelik a hús és tejfogyasztásukat, és egyre betegebbek lesznek. És hirtelen látjuk, hogy a nagy társadalmakban, melyek megváltoztatták ázsiai pozicíójukat és amerikaivá vagy európaivá válnak, hogyan kezdenek hirtelen megjelenni mindazok a betegségek, amelyek azelőtt soha nem voltak, rák, cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek, autoimmun betegségek. A cukorbetegség a világnak nem azokban az országaiban fordul elő, ahol sok szénhidrátot esznek, sok cukrot esznek. Nem feltétlen olyan egészségesek, mint lehetnének, de nem betegednek meg ezekben a betegségekben, amiket korábban említettem. Hanem amikor növelik az állati fehérjét, akkor kezdik el megkapni mindezeket a szív-érrendszeri betegségeket, cukor- betegséget, autoimmun betegségeket és rákot.

Dr. Jerome Bernard-Pellet, MD, vegán: A hal lett a legszennyezettebb hús a világon. A hal olyan hús, amely megrövidíti a várható élettartamot, mivel növeli a 2-es típusú cukorbetegség esélyét.

Dr. Neal Barnard, MD, vegán: A tejben fehérjék vannak, és ezek a fehérjék egyesekben cukorbetegséget váltanak ki. A kutatók kimutatták, hogy a korai tejfogyasztás lehet az oka, vagy legalábbis hozzájárul ahhoz a cukor- betegséghez, ami gyerekkorban kezdődik.

Dr. Michael Klaper, MD, vegán: Nem számít, hogyan ízesítjük, színezzük, erjesztjük, habosítjuk, akármit csinálunk, a tehéntej a borjú növesztő folyadéka. A természet arra tervezte, hogy a 30 kilós borjúból egy év alatt 200 kilós tehén legyen, erre való a cucc. És még ha ki is vesszük belőle a zsírt, akkor is tele van hormonokkal, növekedés serkentőkkel és fehérjékkel, amik szép nagy marhává változtatnak minket.

Újra és újra azt láttam a táplálkozási tanácsadásaimon és az orvosi gyakorlatomban, hogy az emberek szeretik a sajtot, én is szerettem, és a fagylaltot meg a joghurtot. Egészséges ételként árulják nekünk. Tehát ezt az egészséges álarcot ragasztották rá. De ez akkor is borjú növesztőszer, és az embereket naggyá, kövérré és beteggé teszi. És gyermekekben a fiatalkori cukorbetegség okozója lehet. Egyszerűen nem tudok a tehéntej termékekre egészséges ételként tekinteni.

Robyn Chuter, ND, vegán: Az 1-es tipusú cukorbetegség a skandináv országokban a leggyakoribb, ahol nagyon magas a tejtermék fogyasztás. És több tanulmány is volt, amey a tehéntej korai bevezetését a gyermekek étrendjébe az 1-es típusú cukorbetegség megnövekedett veszélyével kapcsolta össze.

Bemondó: Az állati termékek fogyasztása miatt gyakran fellépő elhízás szintén a cukorbetegség komoly kockázati tényezője. Egy új kifejezés is felbukkant az orvoslásban – diabesity – az elhízás okozta cukorbetegség leírására.

Dr. Clifford Roberts, MD: Ma a diabetes mellitus száma magasra szökött az USA-ban, mert oly sokan elhízunk. Kétféle cukorbetegség van. Az egyik genetikus, amit általában 20 éves kor előtt vagy legalább 30 előtt, gyakran tizenévesen, hét-nyolc évesen kapunk. És a szerzett, amit 50 év felett kapunk. A szerzett típus elhízással kapcsolatos probléma. Tehát ha a súlyunkat alacsonyan tartjuk, nem kapunk később cukorbetegséget.

Bemondó: A cukorbetegség ijesztő állapot, de nemcsak megelőzhető, hanem akik már betegek, meggyógyíthatják magukat és visszanyerhetik egészségüket. Honnan tudhatjuk, hogy cukorbetegek vagyunk? A teszt egyszerű.

Michael Denmark: Mindig ellenőriztetni kell az orvossal az 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget. Ez egy egyszerű ujjbegyből vett vércseppel végzett vizsgálat, amit évente el kellene végezni. De a figyelmeztető jelek a gyakori WC-re járás, túlzott szomjúság, kimerültség és ilyen természetű dolgok.

Bemondó: Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők hagyományos kezelése inzulin injekció adása naponta többször, vagy inzulin pumpa használata. Hasonlóképp, a 2-es típusú cukorbetegeket is általában gyógyszerszedésre vagy inzulin injekcióra utasítják. A cukorbetegség válságának megoldására van egy egyszerű megoldás. A betegséget meg lehet előzni, sőt meg lehet szüntetni gyógyszer és inzulin nélkül. Életmód változtatásokkal, főleg étrend változtatással, az élet alapvetően megváltoztatható.

Dr. Joel Fuhrman, MD: Ha valaki növényi alapú étrenden él, sok gyümölccsel és zöldséggel só nélkül, a vérnyomása lecsökken. Természetesen a mozgás is fontos. Több ezer páciensem van az egész világon, akik cukorbetegség mentesek lettek, elmúlik a cukorbetegségük, a magas vérnyomásuk, a mellkasi fájdalmaik, a szívbetegségük, nincs szükségük orvosságra és orvosi beavatkozásra. Uralják az egészségük sorsát ahelyett, hogy csak beszednék az orvosságot.

Dr. Jerome Bernard-Pellet, MD, vegán: Az étrendjükben a hüvelyesekre összpontosítsanak a gabonák helyett, mert a hüvelyeseknek alacsonyabb a glikémiás indexe. A glikémiás index azt mutatja, hogy egy étel mennyire képes a cukorszintet a vérben megemelni. Ha 2-es típusú cukorbetegség járvány van a nyugati országokban, az azért van, mert olyan ételeket eszünk, amik túl édesek, ételeket, amelyeknek az édessége túlontúl erős. Tudományos kifejezéssel azt mondjuk, hogy ezeknek az ételeknek magas a glikémiás indexe. A hüvelyesekben jó adag fehérje van, és ellátnak olyan komplex szénhidrátokkal, melyeknek alacsony a glikémiás indexe. A hüvelyesekben gazdag étrend a titka, hogy ne kapjunk 2-es típusú cukorbetegséget.

Dr. Joel Fuhrman, MD: Tartózkodjunk a drogoktól, ne igyunk szénsavas üdítőket, ne együnk készételeket. Készítsenek otthon egészséges ételeket, és ez lesz a hosszú élethez és önvédelemhez vezető út. Szó szerint agymosást kaptunk, hogy azt higgyük, megvásárolhatjuk az egészségünket azzal, hogy orvoshoz megyünk, kórházba megyünk és orvosságot szedünk. Azt hisszük, hogy tablettaszedéstől leszünk egészségesek. Ez nem igaz.

Robyn Chuter, ND, vegán: Sziklaszilárd bizonyíték van rá a tudományos irodalomból, hogy a finomítatlan növényi ételen alapuló étrend segít megelőzni és visszafordítani a cukorbetegséget.

Bemondó: Dr. Neal Barnard az Orvosok a Felelős Orvostudományért (PCRM) nevű amerikai nonprofit közegészségügyi szervezet elnöke. A PCRM több tanulmányt tett közzé a vegán étrend használatáról a 2-es típusú cukorbetegség leküzdésére.

Dr. Neal Barnard, MD, vegán: Kutatásunk a vegán étrend több előnyét kimutatta a cukorbetegek számára. Először is, lefogynak, kb. hetente fél kilót fogynak, és ha ezt összeadjuk, 52 hét egy évben, akkor komoly súlycsökkenésről beszélünk. A koleszterin szint csökken és a vércukorszint lecsökken. Orvosságokra nincs többé szükség, sokan teljesen elhagyják a gyógyszereket, és a vérnyomás is csökken.

Dr. Gabriel Cousens, MD, vegán: Egy 21 napos programunk van. 1 – 4 napon belül, igazából egy nap alatt, gyakorlatilag leállítjuk az embereket az inzulinról és minden más cukorbetegségre adott orvosságról. 2-3 hét alatt, akkor is ha a vércukorszintjük 500-zal vagy 400-zal indult, a vércukorszintjük visszaáll normálisra, ami kevesebb mint 100. (USA egység)

Brian Clement, PhD, vegán: Még nem láttam olyan 2-es típusú cukorbeteget, aki nem tudott meggyógyulni. Még egyszer, ez életmód kérdése. Cukorbeteg akarok-e lenni , úgy hogy nincs uralmam felette, és úgy enni és élni, mint mindenki más? Vagy nem akarok az lenni, és vegán leszek, mozgok, megszabadulok a cukortól, még a természetes cukroktól is? Ezek a betegségek mind javíthatóak. Nem kell mást tenni, mint helyesen élni, a gondolkodásmóddal kezdve, a táplálékkal kezdve, a mozgással és a test anatómiájának erősítésével kezdve.

Tracye MxQuirter, MPH, vegán: Általában még mindig a nők a főszakácsok a családban. Tehát amit mi eszünk, az hatással van arra, hogyan étkeznek a gyerekeink, a partnerünk, még a távolabbi családtagokra is, mikor családi összejövetelek vannak, és a barátainkra és szeretteinkre. Tehát mi tudjuk irányítani a családunk egészségét. Te vagy az, aki változtathat a helyzeten, ha több növényi alapú táplálékot eszel. Édesanyám több mint 20 évvel ezelőtt lett vegán, mikor az ötvenes éveiben járt. Testvérei közül, akik megérték az idősebb kort, ő az egyetlen, aki egészséges és nincs krónikus betegsége – nincs reumája, nincs elhízva, nem cukorbeteg, nem magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, nincs rákja.

Bemondó: Dr. Baxter Montgomery houstoni kardiológus (USA, Texas) a Houstoni Kardiológiai Egyesület alapítója. Az egyesület egy wellness programot kínál, amely különböző krónikus betegségekben szenvedő pácienseket, köztük cukorbetegeket is gyógyít, növényi alapú étrenddel. Két páciens beszél a cukorbetegség megszüntetéséről vegán életmóddal.

1. páciens: Gene Flores vagyok. Cukorbeteg voltam. Már meggyógyultam. Már megvolt az időpont a bal lábam amputálására a csont elfertőződése miatt. És emiatt jöttem Dr. Baxterhez, és meggyógyultam.

Riporter: Tehát amikor azt mondja, hogy meggyógyult, úgy érti, hogy nem szed inzulint és semmi mást sem?

1. páciens: Így van. Az első napon Dr. Baxter megkérdezte, hogy el akarom-e hagyni az orvosságaimat, és azt mondtam, „Hát persze! De biztos benne, hogy menni fog?” Azt felelte: „Ha megcsinálja, amit mondok.” És én betartottam, és minden orvosságomat elhagytam egy tabletta kivételével. 12-t szedtem, naponta kétszer, és most csak egy tabletta kétszer naponta. 25 kilót fogytam, mióta elkezdtem. Még nem egészen öt hónapja, és aktívabb vagyok. Annyi minden megváltozott. Érdeklődő lettem, tevékeny, lelkes, már nem vagyok depressziós. Sok jó dolog történik.

2. páciens: És minden reggel 11 tablettát vettem be, és most csak kettőt és B12 vitamint. És bámulatos, és jobb, már majdnem 3 hónapja, és az életem megváltozott. Olyan jól érzem magam attól, ami történt, hogy ha bárki megkérdez, kiselőadást tartok nekik. Úgy értem, mindennap ezt csinálom, bárhova megyek. Mert ez lelkesít, és szeretném, ha másoknak is hasonló élményben lenne részük.

Riporter: Volt-e konkrét betegsége, amikor idejött?

2. páciens: Ó, igen, cukorbeteg voltam. Már nem szedek semmilyen orvosságot cukorbetegségre. Kb. 12 évig szedtem orvosságokat cukorbetegségre.

Bemondó: Egy 2008-as klímaváltozás videokonferencián Ching Hai Legfelsőbb Mesterrel West Hollywood-ban (USA), Luke Crosby, a legendás amerikai énekes és színész Bing Crosby dédunokája, és Spice Williams-Crosby vegán hollywoodi színésznő és kaszkadőr/dublőr fia, feltett egy kérdést a cukorbetegség növényi alapú étrenddel való kezeléséről.

Luke Crosby: Egész életemben vegán voltam. 18 hónapos koromban elkaptam a Coxsackie vírust egy frissen beoltott gyerektől és ettől 1-es típusú cukorbeteg lettem. De a kérdésem az, hogy mivel a vegán életmód minden cukorbeteg vércukorszintjét rendben tartja, az orvosok miért nem beszélnek az embereknek a vegán életmódról, pl. a cukorbetegeknek, arról, hogy a vegán étrend kordában tartja a vércukorszintjüket?

Ching Hai Legfelsőbb Mester: Nos, igazad van, Luke, azt hiszem az orvosoknak tájékoztatni kellene minden páciensüket arról, hogy a vegán életmód hasznos tényező a cukorbetegség gyógyításában és továbbfejlődésének megelőzésében. Lehet, hogy nem tudják, Luke. Talán nem ismerik a vegán étrendet, ami segít a cukorbetegeken. Így hát azt tehetjük, hogy feltehetjük ezt a honlapunkra, hogy az emberek megnézzék. És te magad, és mindenki, aki itt van, és mindenki odakint, kérem tegyék fel a honlapjukra információul a cukorbetegeknek, hogy tudják, hogy meg tudják gyógyítani magukat vegánná válással. Köszönöm Luke a csodálatos információt, és te magad is csodálatosan nézel ki. Édesanyád biztosan büszke.

Bemondó: Végezetül, a cukorbetegségnek már nem kell világjárványnak lennie. Ha kezünkbe vesszük az életünket és emlékezünk rá, hogy a növényi alapú táplálkozás a válasz, akkor ezt a komoly egészségi állapotot, számos másikkal együtt, mint pl. a szívbetegség, a múlt részévé tehetjük. Alig várjuk, hogy eljöjjön az az idő, mikor az egész világ áttér az egészséges és emberséges vegán étrendre.

A cukorbetegségről további információt találnak az alábbi honlapokon:
Dr. Joel Fuhrman: www.DrFuhrman.com
Dr. John McDougall: www.DrMcdougall.com
Physicians Committee For Responsible Medicine: www.PCRM.org/health/diabetes
Tree of Life Rejuvenation Center www.TreeofLife.nu

Köszönjük, hogy velünk tartottak a mai Egészséges életmódban. Következik a Tudomány és spiritualitás a Figyelemreméltó hírek után. Kívánjuk, hogy mindenki mindig életerőt és elevenséget élvezzen mindennapi életében. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése